Kayıtları tutulmayan sivil cinayetleri


 

Türkiye’de ’90 lı yıllar çatışmaların en yoğun olduğu yıllar oldu. Binlerce faili meçhul cinayetin devlet tarafından işlendiği kabul edildi ve resmi kayıtlara dahil edildi. Her ne kadar ‘17 bin faili meçhul var’ denilse de şu ana kadar 4653 kişinin ismine ulaşılabilmiş durumdadır. Gerçeklere ulaşmak için daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerekiyor.

 

Devletin faili meçhullerine gösterilen duyarlılığın silahlı sol örgütlerin sivil öldürmelerine ve örgüt içi infazlarına gösterilmediğini anlıyoruz. Örneğin halen daha örgüt infazlarının kayıtlarını tutan bir hak örgütü bulunmamaktadır. Çatışmalı sürecin sona erdirilmesi için hem devletin hem de silahlı örgütlerin yapmış olduğu cinayetleri araştırıp açığa çıkarabilecek çalışmaların yapılması gerekiyor. Tanık olabildiğimiz kadarıyla devletin mağdurlarına gösterilen ilgi ve sahiplenmenin örgüt mağdurlarına ve yakınlarına gösterilmediğine uzun yıllardır tanık oluyoruz. Bu konuda ne Barolar, ne insan hakları örgütleri, ne yazar gazeteci örgütleri ne de akademi ve üniversiteler gerekli duyarlılığı göstermemekte ve görmemezlikten gelmektedirler.

 

Çatışmalı bir ortam ve iklimde sadece devlet mağdurlarının çetelesini tutmak, ve binlerce örgüt mağdurunun infazlarına kayıtsız kalmak, şüphesiz ki barışa hizmet edebilecek yaklaşım ve tutum olmaktan uzaktır. ’90 lı yıllarda örgüt mağduru olmayan il ilçe köy ve kasaba yok neredeyse. ’90 lı yıllarda epey bir silahlı sol örgüt ve PKK mağduru aileler olduğunu yaptığımız araştırmalar sonucunda öğrenmiş bulunmaktayız. Bu eylemler şehirlere göre şöyle, 

 

Diyarbakır’da 58 sivil öldürülürken, Urfa-Mardin’de 99 kişi, Maraş’ta 47, Elazığ-Bingöl’de 46, Batman-Bitlis’te 65, Hakkari-Siirt’te 75, Erzincan-Erzurum’da 42, Sivas-Tokat’ta 35 ve Ağrı-Kars’ta 68 insan her yaştan sivil öldürülmüşlerdir. Benzer biçimde Türkiye’nin Batı illerinde silahlı sol örgütlerin sivillere yönelik cinayetleri var. Örneğin İstanbul’da DHKP-C-TİKKO ve PKK toplamda 86 sivili, Dersim’de ise 76 sivil insanı, 1990-2000 yılları arasında öldürmüşlerdir. 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İzmir’in kimsesiz ölüleri…

PKK'nin Maraş'ı...

Urfa – Mardin’in kimsesiz ölüleri…